Verwarring in de Zaagmolenstraat: spreekt deze bewonersgroep wel namens de wijk?
De trams rijden tijdelijk weer door de Zaagmolenstraat, vanwege werkzaamheden aan het Hofplein. Voor sommige bewoners is dat een opluchting: eindelijk weer een directe verbinding met de rest van de stad. Voor anderen is het reden tot ergernis. Die verdeeldheid kwam scherp naar voren na een recent pleidooi van een bewonersgroep die zich uitspreekt vóór het blijvend opheffen van de tram in de straat.
De groep stelt in een ingezonden stuk dat de Zaagmolenstraat “onleefbaar” is geworden door een “constante stroom van 370 trams per dag” en spreekt van ernstige overlast. Maar in de wijk klinkt verbazing. “Wat ik raar vind: ik woon al mijn hele leven in het Zaagmolen-gebied,” reageert een bewoner op sociale media. “In al die jaren heb ik nog nooit iemand horen klagen over de trams. En nu is het ineens een probleem?”
Volgens anderen ligt het echte probleem ergens anders. “Wat pas écht gevaarlijk is, zijn auto’s die de straat als racebaan gebruiken. Die rijden harder dan de tram ooit gedaan heeft,” merkt iemand op. Een ander wijst op de geschiedenis: “Ik woonde zestig jaar geleden al aan de Zaagmolendrift — toen reden de trams ook al. Dat hoort bij de straat.”
De alternatieve haltes die door de gemeente worden genoemd liggen volgens het officiële plan op vier tot vijf minuten loopafstand, maar brengen reizigers eerst richting Centraal Station, waarna moet worden overgestapt om alsnog richting Bergweg te reizen. “De Bergweg met twee supermarkten is daarmee feitelijk afgesneden van directe bereikbaarheid voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn en die aan de verkeerde kant wonen,” aldus een bewoner.
De bewonersgroep verwijst naar een petitie met 370 handtekeningen voor het opheffen van de tram, maar die is online niet terug te vinden. Een eerdere Rotterdamse petitie tégen het schrappen van tramlijnen (waaronder ook die door de Zaagmolenstraat) werd in 2023 ruim 12.000 keer ondertekend.
Wie de Zaagmolenstraat een beetje kent, weet dat hier niet één geluid klinkt. De een spreekt van overlast, de ander van gemis. Zoals een bewoner het treffend samenvat: “Weet je wat het is? Het zijn vooral de nieuwkomers die klagen. Die tram reed hier altijd al. Laat het gewoon zo als het is.”