Sorting by

×

Krotenkokers met karakter

Aflevering 2 — Krotenkokers met karakter

Een eerbetoon aan de biet én de bijdehante buurtvrouw.

“Ze liep altijd in zo’n huispak met een schort eroverheen, permanentje strak, pantoffels aan, en een stem als een stoomfluit. Mijn moeder noemde haar steevast ‘een echte krotenkoker’. Dat was geen belediging. Dat was een geuzennaam.”

Het verhaal

In Rotterdam was het vroeger een bekend fenomeen: vrouwen die altijd thuis leken te zijn, de vinger aan de pols hadden van de hele straat en de pannen al op het vuur hadden staan nog vóór het NOS-journaal begon. Die vrouwen werden — met een mengeling van spot en respect — krotenkokers genoemd.

Ze kookten met wat er was. Bieten uit blik, piepers uit de aanbieding, azijn, suiker en een snufje scherpte. Net als hun karakter.

Ik wilde iets maken dat zowel die eenvoud eert, als laat zien dat je met een paar ingrediënten tóch iets bijzonders op tafel kunt zetten.

Het recept: Zoetzure krotenstoof met kruimige aardappels

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 4 middelgrote rode bieten (voorgekookt, of rauw en dan eerst gaargekookt)
  • 1 appel (Elstar of Jonagold), in kleine blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 el appelazijn
  • 1 tl suiker
  • 1 tl mosterd
  • Peper en zout naar smaak
  • Boter of olie om in te bakken

Voor erbij:

  • 500 g kruimige aardappels
  • Klein klontje boter
  • Scheutje melk

Bereiding:

  • Kook de aardappels gaar, stamp ze fijn met boter en melk. Zout naar smaak.
  • Verhit in een koekenpan wat boter of olie. Fruit de ui glazig, voeg de appel toe en laat zachtjes karamelliseren.
  • Voeg de in blokjes gesneden bieten toe, samen met azijn, suiker, mosterd en peper/zout. Stoof zachtjes 10 minuutjes.
  • Serveer de krotenstoof naast of bovenop de puree. Eventueel met een plakje vegetarische rookworst — of gewoon zo.

Victoria’s tip

Dit gerecht is het lekkerst als je het de volgende dag weer opwarmt. Net als herinneringen.

Schuiven naar boven