Sorting by

×

Reactie Erasmus MC op de dramatische gebeurtenissen

Vandaag kwam het Erasmus MC met onderstaande verklaring op de gebeurtenissen van 28 september jl. waarbij een geneeskundestudent een tragische gebeurtenis veroorzaakte:

‘Het Erasmus MC zal nooit meer hetzelfde zijn’

Het Erasmus MC is diep in schok over de gebeurtenissen van 28 september. Wij hebben een innig geliefde docent verloren door een daad die niet te bevatten is. Jurgen Damen is een bekend gezicht in de onderwijswereld van Rotterdam. Wij leven ontzettend mee met de nabestaanden van Jurgen.

Gisterenmiddag heeft een geneeskundestudent van ons zijn buurvrouw en haar kind vermoord. Daarna is hij een van onze onderwijsgebouwen binnen gegaan en heeft Jurgen Damen neergeschoten. De dader is daarna verder het Erasmus MC ingetrokken en heeft brand gesticht in ons Onderwijscentrum. Daarna is hij onder ons heli-platform gearresteerd door een arrestatieteam.

Onze prioriteit gaat nu in eerste instantie uit naar nazorg aan onze docenten en studenten die rechtstreeks getuige zijn geweest van dit drama. We zorgen dat zij de hulp krijgen die nodig is. Ook gaat onze aandacht uit naar alle medewerkers, bezoekers en patiënten die zo geschrokken zijn van alle gebeurtenissen die volgden op de schietpartij. We zijn een grote organisatie waarin veel mensen getuigen geweest zijn van de arrestatieteams die ons ziekenhuis ingingen.

Over de verdachte kunnen wij geen informatie delen. De zaak is in onderzoek bij de politie en dat onderzoek mogen en willen we niet verstoren. Wij kennen het motief van de dader niet, de relatie met Jurgen is onduidelijk. We kregen wel signalen dat de dader het gemunt had op de examencommissie. Een van de leden die risico liep, is op tijd in veiligheid gebracht door de politie.

Wij hebben in mei van dit jaar een signaal gekregen van het Openbaar Ministerie waarin stond dat onze student was veroordeeld vanwege dierenmishandeling. Het OM vroeg zich af of deze student wel geschikt was om arts te worden. Onze examencommissie is in gesprek gegaan met de student. De student had alle benodigde studiepunten behaald om een diploma in ontvangst te nemen. De examencommissie heeft toen als voorwaarde voor een diploma gesteld dat hij een psychologisch onderzoek zou ondergaan en dat de psycholoog zou verklaren dat de student geschikt zou zijn om arts te worden.

De student stond daar niet afwijzend tegenover. Maar aan die voorwaarde werd niet voldaan. Er kwam geen verklaring van een psycholoog en op dit moment is onbekend of er contact is geweest met een psycholoog. Verder onderzoek is gaande.

We hebben behoudens de brief geen verdere signalen gekregen dat dader bv gevaarlijk was en geen toegang tot Erasmus MC mocht krijgen.

Vandaag zijn wij begonnen om de draad weer zoveel mogelijk op te pakken. Dat is moeilijk. Op dit moment ligt het onderwijs in het Erasmus MC volledig stil en kijken we hoe we dit weer kunnen oppakken volgende week. In en om ons Onderwijscentrum is de schoonmaak in volle gang.

Veel patiënten hebben gisteren ernstig ongemak ervaren. Dagbehandelingen zijn bijvoorbeeld stopgezet. Gelukkig heeft niemand blijvende schade opgelopen. De beelden die rondgingen op sociale media, van medewerkers die in werkkleding de straat op renden, kloppen niet. Dit was het reanimatieteam dat onderweg was naar het gebouw waar de docent was neergeschoten.

We doen keihard ons best om al onze patiënten weer te kunnen helpen op de manier zoals ze dat van ons gewend zijn. Toch zal het Erasmus MC nooit meer hetzelfde zijn.

Stefan Sleijfer, voorzitter van de Raad van Bestuur

Integraal overgenomen van het originele bericht.

Schuiven naar boven