Sorting by

×

Nieuwe ‘struikelstenen’ geplaatst in Noord

In Rotterdam Noord zijn op verschillende plekken nieuwe Stolpersteine geplaatst. De stenen zijn een blijvende herinnering aan mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer werden van het nazibewind.

Stolpersteine (letterlijke betekenis: struikelstenen) zijn gedenktekens van 10 bij 10 centimeter. Ze worden aangebracht in het trottoir voor huizen van bijvoorbeeld Joodse Rotterdammers die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd door de nazi’s.

Elk slachtoffer krijgt één steen. Hierop staat ook te lezen hoe het hem of haar is vergaan tijdens de oorlog. In het Liskwartier kwamen er begin dit jaar in één keer al tientallen Slolpersteine bij. Onlangs kwamen daar op verschillende plaatsen in Rotterdam-Noord nog eens bijna veertig gedenktekens bij. Op veel locaties herinneren de Stolpersteine aan hele gezinnen.

Zoals aan de Vlaggemanstraat 36a, waar sinds kort acht Stolpersteine herinneren aan de vroegere bewoners. Hier woonden Mozes en Saartje Koster. Met hun kinderen Levie, Izaak, Mozes en Barend. Ook hun dochter Aaltje en haar echtgenoot Abraham verbleven hier. Ze overleefden geen van allen de oorlog.

Ook aan de Nolensstraat, de Hoevestraat, aan de Stationssingel en op het Ungerplein werden in november Stolpersteine geplaatst.

Meer weten over Stolpersteine? Kijk op www.loods24rotterdam.nl.

Bron en foto: Wijknieuws Rotterdam Noord

Schuiven naar boven