Sorting by

×

Humanitas verhuist uit historisch pand aan de Pieter de Hoochweg

Deze maand zitten ze er nog, maar officieel na 15 december niet meer. De Rotterdamse Stichting Humanitas gaat na bijna 36 jaar verhuizen uit het karaktristieke pand aan de Pieter de Hoochweg 110.

Na een brand in hun kantoor aan de Heemraadsingel verhuisde Humanitas in maart 1987 naar het kantoorgebouw dat werd gebouwd voor de ‘Scheepsvaartvereeniging-Zuid’ (SVZ) een in 1907 opgerichte werkgeversorganisatie voor de behartiging van scheepvaart- en havenbelangen, gebouwd in 1920-1922 in expressionistische stijl naar ontwerp van architect W. Kromhout Czn.

Wie ervoor staat zou het kunnen zien, het gebouw is gebouwd in de vorm van een schip, compleet met boeg en scheepsmasten. Daarvoor moet je wel eerst het dak goed bekijken, dan zie je het ’t best. Op datzelfde dak zat in de oorlog nog een Duits afweergeschut, dat ervoor zorgde dat de geallieerden het bombardeerden. De bom viel dwars door het dak en landde in de grote vergaderzaal op de begane grond. Het projectiel ging niet af, waardoor het pand er vandaag de dag nog gewoon staat.

Televisiekijkers zouden het pand ook kunnen herkennen uit de serie Spangen, eind jaren negentig, met Monique van der Ven en Linda de Mol. Het gebouw ernaast fungeerde in de serie als politiebureau, maar ook in en om het pand van Humanitas werden opnamen gemaakt.

Humanitas verhuist het tweede deel van deze decembermaand naar een nieuw onderkomen op de Westblaak, een rijke geschiedenis achterlatend als tweede bewoner. Of eigenlijk als derde bewoner als je de Duitsers meerekent.

Schuiven naar boven