Sorting by

×

Plannen voor woningen, horeca en groen in Pompenburg

Het gebied rondom het voormalig Station Hofplein, genaamd Pompenburg, wordt een levendig gebied met woningen, kantoorruimte, horeca, een filmhuis en drie nieuwe pleinen met groen. Het plan voor de gebiedsontwikkeling is nu uitgewerkt.
Het plan biedt ruimte aan vier woongebouwen met torens. De hoogte van de torens verschilt van 55 meter aan de kant van Stroveer tot 140 meter aan het Pompenburg. In totaal worden er tussen de 800 en 1.100 huur- en koopwoningen gebouwd. 50% hiervan valt onder middenhuur en sociale huur. Havensteder wordt de eigenaar van de sociale huurwoningen.

Horeca en filmhuis
Naast woningen komt er 7.000 m2 aan bedrijfs- en kantoorruimte voor creatieve ondernemers. Als aanvulling op het programma van de Hofbogen is er een filmhuis met horecaruimte in het plan opgenomen. Op de plek waar vroeger het oude stationsgebouw van de Hofpleinlijn stond, komt een nieuw eigentijds gebouw met daarin ook horeca. Het voormalig Station Hofplein en de Hofbogen zijn geen onderdeel van het project, maar Pompenburg geeft de monumentale bogen wel de omgeving die het verdient.

Vergeten stuk stad
Pompenburg was voor de oorlog het bruisende stadshart van Rotterdam. Met onder andere het oude stationsgebouw van de Hofpleinlijn en café Loos. Het gebied is nooit helemaal hersteld en heeft de uitstraling van een vergeten stuk stad. Met de ontwikkeling van Pompenburg verandert dat.

Het gebied wordt weer verbonden met het centrum en Rotterdam Noord. Pompenburg krijgt drie nieuwe pleinen met veel groen en verschillende uitstralingen die aansluiten op de omliggende stadswijken: van hoogstedelijk tot kleinschalig.

Auto’s zijn te gast en nieuwe wandel- en fietspaden worden verbonden met de al bestaande netwerken. Verder komen er daken met waterbuffering. Zo moet Pompenburg een duurzame en groene leefomgeving worden.

Vervolg
De ontwikkelcombinatie Dura Vermeer, J.P. van Eesteren en Synchroon pakken samen met de gemeente Rotterdam Pompenburg aan. Het plan voor de ontwikkeling van het gebied is een vervolg op de conceptvisie van eind 2018. Hierbij hebben omwonenden en ondernemers meegedacht.

Het college van B en W heeft op 24 mei 2022 de nota van uitgangspunten vastgesteld. De vervolgstappen zijn het opstellen van een bestemmingsplan en het ontwerpen van de woongebouwen met torens.

Waarschijnlijk start in 2024 de bouw bij Stroveer en aan het Pompenburg en in 2026 aan de Heer Bokelweg.

Bron: rotterdam.nl

Schuiven naar boven