Sorting by

×

Studio Oleander, veel meer dan alleen een chillplek

Het was een drukte van jewelste op het Oleanderplein in Bloemhof. Gisteren werd het buurtcentrum van Humanitas, Studio Oleander, feestelijk geopend. Vele kinderen en jongeren stonden op het plein te wachten alsof de koning elk moment zou arriveren.

Opening
Dat was niet voor niets want niemand minder dan baltovenaar en rolmodel voor de jeugd Soufiane Touzani, werd ingeschakeld om de officiële openingshandeling te verrichten. En dat deed hij op zijn eigen manier. Met een welgemikte trap en onder luid applaus, schoot hij de bal door de deur van de studio. Deze hub, speciaal voor de jeugd, was al een paar maanden open maar door de coronamaatregelen, heeft men gewacht met de opening ervan. Tot gisteren. Onder een warme lentezon werd Touzani hartelijk ontvangen op het plein, waar sommige jongeren niet konden wachten met het voetballen op het aangrenzende veld.

Meebepalen
Het bijzondere van Studio Oleander is dat meerdere jongeren uit Bloemhof hebben meebepaald met de inrichting van de studio. Zoals de 15-jarige Jafaar en de 16-jarige Ayoub. Jafaar: “Met meester Mo gingen we een tijdje geleden om de tafel zitten. Aan de hand van een kaartenspel, bedachten we samen wat de studio nodig had. Uiteindelijk waren er vier zaken die we allemaal belangrijk vonden: genoeg plek om te chillen, een gameplek, een plek waar je rustig je huiswerk kunt doen en een muziekstudio. En zoals je ziet is dat allemaal aanwezig hier. Je kunt er zelfs koken.” Ayoub vult zijn vriend aan met de opmerking: “Ja, het wordt zomer en dan zitten wij minder binnen. Maar dat geeft niet want meester Mo organiseert vaak voetbaltoernooitjes op het plein.”

Niet alleen maar halen, ook brengen
Onder de aanwezigen was ook Yamina Kamhi, Gebiedsadviseur Jeugd van de gemeente Rotterdam. Zij vindt vooral de betrokkenheid en participatie van jongeren erg belangrijk. “Het is prachtig om te zien dat de jeugd zelf heeft bijgedragen bij het inrichten van hun eigen plekje in de wijk, zoals hier het geval is. Het is niet alleen een kwestie van halen. Jongeren worden hiermee gestimuleerd om niet alleen te hangen of te chillen, maar ook daadwerkelijk iets te brengen.”

Terwijl Touzani binnen een cadeau in ontvangst neemt voor de studio (een Playstation, gedoneerd door House of E-Sports), denkt Jafaar na over waar hij het meest gebruik van zal maken in ‘zijn’ ruimte. “Natuurlijk zullen we er ook ons huiswerk maken. Maar ik denk dat het toch die Playstation gaat worden.”

Schuiven naar boven