Sorting by

×

Had ik maar beter opgelet

In mijn jeugd, in de jaren zestig en zeventig, liep ik door Rotterdam. Mij niet realiserende welk een rijkdom aan licht er op mijn ogen viel. Echt opletten, om me heen kijken, waarderen in wat voor een mooi decor ik liep, dat deed ik niet. Ik leefde mijn leven, was kind en genoot met volle teugen. Hoewel, op dat moment realiseerde ik me zelfs dat niet. Ik was een kind hoe kon ik weten, dat dit voorgoed voorbij zou gaan?

Mijn eerste eigen fototoestel lag pas op me te wachten in de jaren tachtig. Al het moois wat om me heen was had een praktische functie, ik navigeerde, wist precies bij welk gebouw ik rechtsaf moest om thuis te komen na een middagje spelen met vriendjes. Foto’s maken van al dat moois om me heen, nou nee, ik fotografeerde van alles, maar niet dat.

Nu ben ik ouder en nu heb ik spijt. Waarom interesseerde het me toen allemaal niet? Waarom heb ik niet gewoon ook wat straten en gebouwen op de foto gezet die er nu niet meer zijn? Ik zou een moord doen voor een herkansing, want nu heb ik wel eens de neiging om bij een oude foto van Rotterdam op de pijltjes van mijn toetsenbord te drukken. Net als bij Google Streetview wil ik dan om me heen kijken of er nog meer moois te zien is.

Rotterdam verandert in een rap tempo en het lijkt wel of het allemaal steeds vlugger gaat. Op de Facebookpagina van 010web merk je de nostalgische heimwee die plaatjes van vroeger oproepen, maar misschien ook een gevoel van gewoon nog één keertje dat plekje zien waar je vroeger als klein kind speelde, nog één keer de straat in zijn volle glorie van toen zien waar je elke dag doorheen liep om op school te komen.

Foto’s van vroeger zijn niet onuitputtelijk. Helaas! Vroeger komt, tot mijn grote spijt dus, nooit meer terug om er toch maar eens een mooie foto van te maken. Daarom de oproep: Wie heeft er nog foto’s liggen die hij of zij met mede-(oud-)Rotterdammers wil delen?

Spit eens je oude albums uit en kijk of je slimmer was dan ik en of je wel foto’s gemaakt hebt van je omgeving. Je kunt ze plaatsen in onze Facebookgroep.

Schuiven naar boven