Sorting by

×

Spinselmot gespot in Rotterdam

Een zijdeachtig spinsel pakt sommige bomen in de stad in. Op de bomen zitten tientallen en soms zelfs honderden rupsen van de spinselmot. Deze rupsen eten de bladeren van de boom op. Dit fenomeen duurt een paar weken en is onschadelijk voor mens en dier en de bomen.

De spinselmot wordt ook wel stippelmot genoemd. De rupsen van de mot zijn te herkennen aan hun geelgroen of geelachtige kleur met donkere stippen. Ze zijn te vinden op verschillende boomsoorten, zoals de inlandse vogelkers, de wilg en de meidoorn. Wanneer de rupsen zich volgegeten hebben, spinnen ze zich in dichte cocons. In juli komen uit deze cocons de spinselmotjes en verdwijnt het verschijnsel.

Rotterdam heeft al jarenlang diverse plekken in de stad waar deze mot een plekje vindt om zichzelf voort te planten. Ervaring van de gemeente is dat zelfs als de bomen helemaal kaal worden gevreten, ze volledig herstellen.

De gemeente Rotterdam gaat niet over tot bestrijding van deze rupsen omdat de aanwezige spinselmot niet gevaarlijk is voor de gezondheid of schadelijk voor het groen.

De spinselmot wordt soms verward met de eikenprocessierups. Lees meer over deze rups op www.ggdrotterdamrijnmond.nl/gezond-leven-wonen/eikenprocessierups/.

Zie voor meer informatie op: www.rotterdam.nl/wonen-leven/bomen/ bij spinselmot.

Bron en foto: Gebied Rotterdam Centrum

Schuiven naar boven