Sorting by

×

De Fabeltjeskrant heeft echt bestaan, in Rotterdam

Wie is er niet groot mee geworden, de Fabeltjeskrant? In 1968 startte deze kinderserie met het dagelijks aan de buis kluisteren van duizenden kinderen in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Er zijn 1640 afleveringen gemaakt en de serie was in ongeveer veertig landen te zien.

Wat bijna niemand weet is dat de karakters uit de Fabeltjeskrant gebaseerd zijn op echte mensen, grotendeels uit Rotterdam. In de oorlog kwamen jongeren uit Vreewijk bijeen om liedjes te zingen en sketches te maken en Leen Valkenier schreef daar de teksten voor. Later werd Valkenier de schrijver van de Fabeltjeskrant.

Truus de Mier, Ed en Willem Bever, juffrouw Ooievaar, mijnheer de Uil zelf en diverse andere personages uit de Fabeltjeskrant, ze hebben allemaal echt bestaan, in Rotterdam. Sommigen leven nog en sommigen zijn later zelfs met elkaar getrouwd.

Dankzij de viering van het 100-jarig bestaan van de wijk Tuindorp Vreewijk is er vorig jaar meer bekend geworden over de oorsprong van de Fabeltjeskrant in juist die wijk, de wijk waar de eerder genoemde toneelgroep zijn wortels had.

Op zaterdag 29 september 2018 opent in LP2 op de Wilhelminapier in Rotterdam de tentoonstelling Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant. Het spektakel brengt een hommage aan het best bekeken Nederlandse kinderprogramma ooit. Het is die dag precies 50 jaar geleden dat de serie voor het eerst op de televisie werd uitgezonden. Zie: www.fabeltjesland.nl

In Vreewijk komt een wandeling langs Fabeltjeskrant én er gaat een bustoer naar Rotterdam Zuid vanaf de Wilhelminapier. Uiteraard zijn ook de afleveringen van de Fabeltjeskrant er te zien.

Schuiven naar boven