Sorting by

×

Onbekende bekende Rotterdammers 1

Op de Facebookpagina van 010web worden tientallen oude foto’s per week geplaatst. Leuk om te zien hoe al die straten die we zo goed kennen er vroeger allemaal uitzagen in vervlogen tijden. Maar een stad bestaat natuurlijk niet alleen uit gebouwen, vanzelfsprekend leven er ook mensen in en ieder speelt zijn eigen rol. Hoe bescheiden die ook moge zijn. Deze pagina gaat over de mensen die net een beetje boven de grijze massa uitstaken.

Dit is een foto van Piet Salomé. Samen met zijn vader, zus en twee broers, was hij een bekende melkboer/kruidenier in het Oude Noorden. Zijn vader reed door zijn wijk met de melkwagen waar nog een paard voor stond, zijn twee broers met een grote gemotoriseerde (later elektrische) melkwagen, zijn zus Annie stond in het kruidenierswinkeltje in de Meester Willemstraat (het pakhuisie) en Piet en zijn vrouw Marijan waren weer te vinden in hun winkel in de Zwaanshals.

Zonder het zelf te weten is Piet Salomé de grondlegger van 010web. Ik vond de foto namelijk jaren terug ergens op Internet en besloot jaren later terwijl ik de foto nog eens bekeek om een Facebookpagina te maken met foto’s van (oud) Rotterdam. Piet werd dan ook als een van de eerste foto’s geplaatst.

Waar ik zelf zo benieuwd naar ben is naar de verhalen van meer van dit soort mensen. Iedereen in de wijk kende ze, maar om nou te zeggen dat het bekende Rotterdammers zijn, nee dat ook weer niet. Vandaar dat er een oproep is geweest om ook onbekende bekende Rotterdammers in te sturen. De eerste lichting foto’s en bijbehorende verhaaltjes is nog niet groot te noemen, maar misschien dat dit stukje daar verandering in brengt.

Deze foto kwam als eerste binnen op de oproep. Het is een unieke foto van Café Transvaal, gevestigd aan de Putselaan op Zuid, jaren vijftig of zestig. Met links uitbater Harry van Gorp,inderdaad de broer van Corry, samen met schoonmoeder en toentertijd bekende clientèle zoals wijlen Ben Hiwat.


Cafe Transvaal was een uitvalshoek voor de op Zuid bekende amateur-voetbalclub D.O.K. waar veel voetballers uit het toenmalig ‘Witte Dorp’ kwamen. De vader van Rooie Koos Waslander voetbalde bij D.O.K. en nog vele anderen. Ooit maakte Jan Coenen zijn prof-debuut, gescout bij D.O.K. en scoorde twee keer in de Kuip voor Excelsior in 1971. De foto is eigendom van Harry van Gorp Jr.


Dit is niet echt een onbekende Rotterdammer, maar was te leuk om niet te plaatsen. Het is burgemeester van der Louw en de foto is gemaakt door een onbekende bekende Rotterdammer, laten we het daar dan maar op houden. Van der Louw die een bezoekje heeft gebracht aan de wc van kleuterschool Blijvliet. Die zat in de Polderstraat recht tegenover waar Rudi Koopmans woonde.

De inzender van deze foto schrijft: “Mijn vader heeft destijds veel foto’s gemaakt in opdracht van de Bewondersorganisatie Bloemhof. Daar is ook deze foto (onderstaand) denk ik voor gemaakt, van de onderwijswinkel. Er werd door hem destijds een krantje gemaakt dat KrisKras heette.”

En tenslotte deze foto. Evelien Bijl-Hoogendoorn schrijft bij de foto: “Deze foto heb ik in 1970 gekregen van Jan Klijnjan, hij was toen onze achterbuurman in Schiedam, maar volgens mij is hij een echte Rotterdammer. Toen woonde hij aan de Burgemeester van Haarenlaan in Schiedam.”

We moesten het zelf opzoeken- want niet zo voetbal-minded- maar Klijnjan is een Nederlands voormalig voetballer die als middenvelder speelde. Hij begon zijn loopbaan in 1963 bij D.F.C.. Tussen 1968 en 1973 kwam hij uit voor Sparta. Er is zelfs een Wikipedia-pagina van hem, dus zo’n onbekende Rotterdammer is hij nu ook weer niet. Toch een leuk gegeven.

Dat zijn de eerste inzendingen alweer. Niet helemaal wat we bedoelden, van der Louw en Klijnjan zijn toch nog net iets te bekend, maar er zullen meer van dit soort pagina’s komen, dus kijk allemaal even in de schoenendoos met foto’s of daar nog onbekende bekende Rotterdammers bij zitten en denk daarbij aan melkboer Piet Salomé, dat soort mensen bedoelen we. Erg bekend in de wijk, maar daarbuiten (bijna) niet meer.

Schuiven naar boven