Sorting by

×

Historische panden Rechter Rottekade

Als je Rotterdamse historie wilt opsnuiven dan is eens langslopen bij de drie historische pandjes aan de Rechter Rottekade misschien een goed idee. Bij de hoek Vriendenlaan-Rechter Rottekade vind je drie historische woon- bedrijfspanden die er al vanaf rond 1700 staan. Ze zijn de laatste herkenningspunten van de originele bebouwing aan de Rotte in het centrum van Rotterdam.

De panden eind jaren zeventig, gered van de sloop!

De drie panden hebben het bombardement van 1940 overleefd dankzij de bewoners die met emmers water uit de Rotte de panden goed nat wisten te houden. In de jaren zeventig zijn ze nogmaals gered, nu van de sloop ten gunste van de nieuwbouw in het Rottekwartier. De sloopvergunning was al verleend, zo ging men in die tijd om met het historisch erfgoed van onze stad 🙁

Het interieur

Uniek ook zijn de in de woningen aanwezige wandschilderingen. Deze komen in Rotterdam bijna niet voor. Rond 1720 liet de vermogende koopman Claes Langenberg – handelaar in onder meer huiden, kruiden en thee – het pand decoreren. Hij liet een aantal wanden beschilderen met Mercurius (de God van de handel), de Hoorn des Overvloeds en de hoed als Vrijheidsymbool. De wandschilderingen zijn o.a. van de gebroeders Elias. Naast deze schilderingen zijn een prachtige gebeeldhouwde schoorsteen van Braziliaans palissanderhout en een mooie houten trappenhuis in Rococostijl bewaard gebleven.

Loop de volgende keer dat je in de buurt bent dus eens langs en zie hoe Rotterdamse gebouwen er in de 18e eeuw uitzagen! Bedenk dat we dit bijna niet meer hadden en je kijkt er met nog meer plezier naar!

De panden in september 2013
Schuiven naar boven