Sorting by

×

Radio maken vanuit het Eudokia Ziekenhuis

Niet veel mensen zullen het weten, maar in het Eudokia Ziekenhuis aan de Bergsingel/Bergweg was een heuse radiostudio gevestigd. Sinds eind jaren zeventig, tot aan het einde van het ziekenhuis in 1989 had Ziekenomroep ‘De Maasstad’ een studio op de vierde etage, op de administratieve verdieping.

De ziekenomroep maakte daar niet alleen ‘radioprogramma’s’ voor het Eudokia zelf, de uitzendingen werden via lijnverbindingen van de PTT doorgegeven aan een aantal andere Rotterdamse (zieken)huizen. In de hoogtijdagen waren dat het Bergweg Ziekenhuis, Ziekenhuis Ikazia, Verpleeghuis Schiehoven, Verpleeghuis de Vijf Havens en Verpleeghuis de Twee Bruggen. Voorheen werd ook in het van Dam Ziekenhuis uitgezonden en gingen er geluidsbanden naar het Nederlands Astma-centrum in Davos, Zwitserland.

‘De Maasstad’ werd in 1961 al opgericht om uitzendingen voor Rotterdamse instellingen te verenigen. Verzoekjes werden opgehaald, programma’s werden op band opgenomen en koeriers brachten ze vervolgens naar de huizen. Aan deze werkwijze kwam een eind toen de omroep de studio in Eudokia betrok. Vanaf dat moment werden de uitzendingen live en gelijktijdig in alle huizen uitgezonden.

De technische ruimte van studio Eudokia.

Jaarlijks verzorgde Ziekenomroep ‘De Maasstad’ kort voor Kerstmis ook de uitzending van de Volkskerstzang vanuit de Doelen. Ook deze werd live uitgezonden en doorgegeven aan de collega ziekenomroepen, waar er in die tijd een zestal van waren. Op die manier werd de samenzang beluisterd door nagenoeg alle zieken- en bejaarden die in een zieken/bejaarden/verpleeghuis verbleven. Bijna legendarisch was het werk van Maasstad-medewerker Wim Verschoor, die er meermaals voor zorgde dat Maasstad-Volkskerstzang-opnamen technisch geschikt genoeg waren om op grammofoonplaat te verschijnen.

Wim Verschoor aan het werk tijdens een Volkskerstzang vanuit de Doelen

In Oud-Beijerland was ook een afdeling van Ziekenomroep ‘De Maasstad’, maar daar was een eigen studio in Verpleeghuis de Egmontshof. Eind jaren zeventig/begin jaren tachtig scheidde deze tak zich af en de R.O.B. was geboren. Radio Oud-Beijerland.

Presentator Frank van Hal in de presentatieruimte

Vanuit het Eudokia Ziekenhuis werd uitgezonden tot 1990. De laatste uitzending was in december 1989. Vanaf dat moment gaat de omroep verder met uitzenden vanuit de nieuwe studio in Verpleeghuis Schiehoven en blijft dat doen tot in 2001 de kosten voor de lijnverbindingen zo hoog werden dat de rekening voor die lijnen niet meer door de aangesloten huizen opgepikt wordt. Omdat Ziekenomroep ‘De Maasstad’ een vrijwilligersorganisatie was konden ze de rekening niet zelf betalen. Aan veertig jaar ziekenomroep komt er dan helaas een eind.

Schuiven naar boven