Sorting by

×

Voor Opa Briggeman

Opa Briggeman als jonge kerel.

Deze website heb ik opgedragen aan mijn opa, Kees Briggeman, op Katendrecht geboren, opgegroeid in Rockanje en later weer in Rotterdam komen wonen, waar hij een Rotterdammer was in hart en nieren. In april 1911 is hij geboren, in 2001 is hij helaas overleden. Hij werd 89 jaar en kon daarmee de medische wetenschap uitlachen. In de jaren zestig werd hem namelijk voorspeld dat hij niet veel ouder zou worden dan een jaartje of zestig. Hij had het aan zijn longen.

Wat zou hij het naar zijn zin hebben gehad met de oude foto’s van Rotterdam die ik op Facebook plaats en wat zou hij trots zijn geweest op zijn kleinzoon die een heuse website heeft gemaakt over zijn Rotterdam. Op verjaar- en feestdagen vroeger was een favoriet spelletje namelijk ‘straten raden’. Wij noemden dan een straat en opa vertelde precies waar in Rotterdam die straat dan lag. Vaak vertelde hij er dan nog een leuke anekdote bij ook.

Uit balorigheid gingen we dan niet bestaande straten noemen: ‘Opa, waar is het Hazenpad?’ of ‘waar ligt de Middenweg?’. Maar opa liet zich niet foppen en bromde dan dat het Hazenpad in Rotterdam niet bestaat en dat de middenweg gewoon ‘de straat’ was en dat je daarop moest fietsen en niet op de stoep.

Opa en Oma Briggeman, eind jaren negentig.

Van opa heb ik nog zijn stapeltje Rotterdamboekjes en tijdschriften geërfd. Dat waren altijd cadeautjes met Sinterklaas en Kerst waar je hem stil mee kon krijgen. Met kerst pakten we de cadeautjes uit met behulp van een spelletje waarbij de winnaar steeds een cadeautje moest pakken voor iemand anders en als Opa weer eens een boekje cadeau kreeg, uitpakte en ging zitten doorbladeren, dan vergat hij het hele spel en moest oma hem weer tot de orde roepen: “Kees! We zijn aan het spelen!”, met grote tegenzin legde hij dan het boekje opzij.

Opa, deze website is voor jou! Ik mis je nog vaak. Al is het alleen maar om de niet te omschrijven kennis van oude straten in Rotterdam die je had! 🙂

Marel Smit

Eén gedachte over “Voor Opa Briggeman

  1. Heel leuk en verrassend om te lezen. Ik ben in de Johan Idastraat. Wij waren de bovenburen van Oom Kees en Tante Annie. Weet nog dat we als kind niet mochten stampen als Oom Kees nachtdienst had gehad in de haven. Ik kwam graag bij ze over de vloer. Ook de buurkinderen Sjaan, Wim, Corrie en Lenie kan ik me nog goed herinneren. In 1958 zijn we verhuisd naar Pendrecht. Mijn Opa de Mooij had de Hefbrug kruidenierswinkel die later overgenomen is door Tante Wil. Hij is ergens rond 1920 als waterstoker begonnen in de van Boendaelestaraat. Ik zal een keer een wat uitgebreider verhaaltje schrijven, want er komen allerlei herinneringen boven…

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven