Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


splitsing_benthuizerstraat_bergweg

Y-splitsing Benthuizerstraat-Bergweg

Vóór 1880 bestond het Oude Noorden nog nauwelijks, maar de aanzwellende stroom arbeiders van de Zeeuwse eilanden vroeg om nieuwbouw. De toenmalige directeur van Gemeentewerken, G. J. de Jongh maakte een prachtig stratenplan voor de nieuwbouwwijk ten noorden van de Noordsingel. Zijn grote voorbeeld was het centrum van Parijs; een groot plein, waarop mooie, brede straten uitkomen.

Helaas, Rotterdam had het merendeel van wat nu het Oude Noorden is, verkocht aan particuliere grondeigenaren die zich niets hoefden aan te trekken van het monumentale plan van Gemeentewerken. Dat deden ze dan ook niet. Huizen dicht op elkaar bouwen betekende meer centen in de la. Van alle kanten begon het heien en metselen. Er zat geen enkel systeem in. Gevolg: Een stratenplan met duidelijke missers. De Bergweg en de Benthuizerstraat vormen een vreemde wig. De Burgemeester Roosstraat sluit nergens op aan. En de Bloklandstraat loopt (liep) dood.

Als het aan Gemeentewerken van destijds had gelegen dan was het Oude Noorden het Parijs van Zuid-Holland geweest, maar hadden we misschien ook Coen Moulijn niet gekend. Hij had dan niet kunnen oefenen bij zijn beroemde muurtje, want dat had dan helemaal niet bestaan.

In 2021 is het pand op de splitsing, voorheen het Victoria theater en Radio Correct, gesloopt.

splitsing_benthuizerstraat_bergweg.txt · Laatst gewijzigd: 2022/01/30 23:37 door admin2312